LA SALUT MENTAL MATERN IMPORTA, I MOLT!

CELEBRA AMB NOSALTRES EL DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL MATERNA

El període perinatal és una etapa del cicle vital de la dona d’alta vulnerabilitat per a l’inici o recaiguda d’un trastorn mental. Tradicionalment, la maternitat s’ha considerat un període de benestar emocional, un factor protector per a la salut psíquica de la dona. No obstant això, el procés de convertir-se en mare és un dels moments en què les dones s’han d’adaptar a més canvis fisiològics, hormonals, cognitius i socials.

Una de cada quatre dones presentarà un trastorn mental en l’embaràs i / o postpart i només una de cada cinc rebrà un tractament adequat. Els trastorns mentals perinatals repercuteixen no només en el benestar i funcionament de la mare i / o gestant, sinó també en els resultats obstètrics i neonatals, en el vincle amb el nadó i en el desenvolupament d’aquest. L’absència d’un adequat tractament dels trastorns mentals perinatals té una repercussió important sobre la mare, l’infant, la família i la societat.

En aquest sentit, la disponibilitat de dispositius especialitzats en salut mental perinatal és vital per millorar l’atenció d’aquests trastorns. En els últims anys s’han anat creant a l’àrea de Barcelona dispositius de consulta externa que atenen la salut mental de mares i gestants d’un determinat territori. Paral·lelament, des de 2018, a l’Hospital Clínic de Barcelona es disposa d’un Hospital de Dia Mare Bebè, en què les mares amb trastorn mental en l’etapa perinatal reben un tractament intensiu juntament amb els seus nadons, i que ha atès des de la seva creació a més d’un centenar de díades.

Queda molt camí per transitar per aconseguir una adequada atenció als trastorns mentals perinatals. És important seguir promovent la detecció, el tractament i l’estudi dels trastorns mentals perinatals. I cal seguir promovent la creació d’unitats i dispositius específics per a la seva correcta atenció.

Per això, el primer dimecres de maig de cada any, des de 2016, es promou des de diferents societats científiques el Dia Mundial de la Salut Mental Materna, amb la finalitat de sensibilitzar sobre la importància de la salut mental en l’etapa perinatal. Com cada any a la Unitat de Salut Mental Perinatal de l’Hospital Clínic de Barcelona, hem organitzat un acte per a celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental Materna que té per títol: «Ser Madre: una tarea vital que se disfruta y aprendre». Comptarem amb la participació de la Prof. M José Rodrigo, catedràtica de la Facultat de Psicologia de la Universitat de la Llacuna, i experta en parentalitat positiva.

Perquè la #SaludMentalMaternaImporta

Dimecres 5 de maig de 2021 de 12:00 a 14 hores
ZOOM: https://clinic.zoom.us/j/85303434613

Us hi esperem!